de Noorse esdoorn

Kenmerken van de Noorse esdoorn
De Noorse Esdoorn is een prachtige boom, die vooral solitair imposant kan overkomen. De bloemen van de boom zijn mooi en zijn geelachtig, diep goudgeel en roodachtig in de herfst. De boom kan 25 meter hoog worden en wordt ongeveer 300 tot 350 jaar oud. De meeste mensen die een Noorse Esdoorn planten, planten deze als sierboom. De schors is glad en lichtgrijs. Later wordt de schors donkergrijs tot zwart. Het kenmerkende aan de schors is dat deze overlangse spleten heeft. Deze mooie boom koopt u voordeling bij tuinplantenwinkel.nl

Noorse esdoorn

Noorse esdoorn

Het hout van de boom wordt gebruikt voor diverse toepassingen. Denk maar aan houten vloeren, meubels en instrumenten voor het maken van muziek. Zo gebruikte de bekende Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari de Noorse esdoorn voor het maken van violen. Het blad van de boom is circa 15 centimeter lang en breed. Het blad heeft 5 lobben, met aan de randen soort van tanden. Waarschijnlijk dat je het esdoornblad goed kent, want het esdoornblad is namelijk het symbool in de vlag van Canada. Al vanaf de 18e eeuw was dit het symbool van de natuur in het Noord-Amerikaanse land. De Noorse Esdoorn is echter vooral zichtbaar in Europa, Klein-Azië (Turkije) en in de Kaukasus. Hier zie je de esdoorn in loofbossen, laaggebergten en in heuvelachtige gebieden. De gewone esdoorn vind je vooral in hoger gelegen gebieden. Je zult zelden een Noorse Esdoorn vinden in een gebied boven de 1000 meter. Als de boom wordt aangeplant, wordt dit meestal gedaan langs wegen en in parken.

Als je een Noorse Esdoorn in de tuin hebt staan kun je als eigenaar van de boom ziektes ontwaren op de boom. De bladeren kunnen bijvoorbeeld zwarte vlekken vertonen. Dit wordt veroorzaakt door een schimmelziekte. Deze ziekte heeft de naam Rhytisma acerinum. De Noorse esdoorn bloeit van april. Van september tot oktober draagt de boom vruchten.